Vrijwilligerswerk vol in de spotlights op Utrecht Centraal

Kijk naar elkaar om en maak voor een ander het verschil. Nederland zoekt nog ruim 13.500 vrijwilligers. Op 6 december was Utrecht Centraal Station dé plek waar vrijwilligers en vrijwilligerswerk volop aandacht krijgen. Dat moet ook, want de behoefte aan mensen die iets voor een ander willen doen, is deze winter groter dan ooit. Door de inflatie en hoge energieprijzen komen nog meer mensen in Nederland letterlijk in de kou te staan. Of raken daardoor sociaal geïsoleerd. Iedereen die vandaag de stationshal passeert, is welkom in het Vrijwilligersplantsoen. Om even stil te staan bij de waarde van vrijwilligerswerk. En een praatje te maken met vrijwilligers die graag vertellen over hoe fijn en bijzonder het is iets voor een ander te doen.

Het is gezellig druk in het pop up Vrijwilligersplantsoen op station Utrecht Centraal. Treinreizigers en voorbijgangers maken een praatje met mensen die ervaring hebben met vrijwilligerswerk.

De ervaringsdeskundigen in het Vrijwilligersplantsoen zijn werkzaam bij de Volksbank. De bank die het Vrijwilligersplantsoen voorafgaand aan de Nationale Vrijwilligersdag (7 december) organiseert. “Onze bank zet zich in voor een meer menselijke samenleving”, aldus Jeroen Dijst, directielid bij de Volksbank.” Daarom geven wij Volksbank-medewerkers bijvoorbeeld de ruimte een aantal uren vrijwilligerswerk te doen ‘in de baas zijn tijd’. En ondersteunen wij initiatieven als NLvoorelkaar, een vrijwilligersplatform waar iedereen, zowel als individu als organisatie, een hulpvraag kan plaatsen. Het mooie is dat je vaak met een enkel uurtje per week al een enorm verschil kunt maken.”

Vrijwilligerswerk? Er is altijd wel iets te vinden dat bij je past

Vrijwilligster Astrid in gesprek met iemand die meer wil weten over vrijwilligerswerk. Astrid: “Veel mensen aarzelen, dat begrijp ik wel. Maar ik zeg dan: kijk rustig even op NLvoorelkaar. Want ik weet zeker dat er iets tussen zit dat bij je past.”

Jeroen Dijst (rechts), directielid bij de Volksbank, opent samen met collega Astrid Fidder, vrijwilligster, en Jeroen de Punder (links) van NLvoorelkaar het Vrijwilligersplantsoen.

Heb je een uurtje? Geef ’t aan een ander

Een greep uit de vele soorten vrijwilligerswerk
– budgetmaatjes
– gezelschap houden (bij ouderen, mindervaliden, alleenstaanden)
– klusjes of boodschappen doen (voor mensen die dat zelf niet meer lukt)
– activiteitenbegeleiding (voor ouderen, mindervaliden, alleenstaanden)
– taal en lezen (voor kinderen met een achterstand of nieuwkomers)
– vervoer (bijvoorbeeld naar het ziekenhuis)

Vooropgesteld: elke vorm van vrijwilligerswerk is even nuttig en belangrijk. Wel is het helaas zo dat het tekort aan budget- of schuldhulpmaatjes dit jaar extra schrijnend is. Meer dan ooit zitten mensen in de knel. Om dat tekort aan vrijwilligers zoveel mogelijk weg te werken komt er ook een campagne op tv. Alles bij elkaar hoopt men meer dan 60.000 extra vrijwilligersuren beschikbaar te krijgen om zo het gat tussen vraag en aanbod zoveel mogelijk te dichten.

Over VerzekerJeGek.nl

Op VerzekerJeGek.nl vind je actueel verzekeringsnieuws, informatie over verzekeringen, contactgegevens van verzekeraars en veelgestelde vragen.

Welke verzekeringen zijn voor jou van belang?

Nieuwsbrief

Contact

VerzekerJeGek.nl
De Trompet 1945
1967 DB  Heemskerk

AFM 12042947
KVK 61433691

0251 - 745634
info@verzekerjegek.nl
facebook.com/verzekerjegek
twitter.com/verzekerjegek